Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Leiden is gebleken dat de stof oxytocine, dat zorgt voor goed vertrouwen en samenwerking van mensen, er ook voor zorgt dat mensen zich agressief opstellen tegen mensen uit concurrerende groepen.
De stof oxytocine dat ook wel bekend is als het knuffelhormoon werd algemeen gezien als een stof die Agressie knuffelen ervoor zorgt dat mensen aardiger en makkelijker bereidt tot opoffering zijn. Vooral bij de binding tussen moeder en kind of tussen partners speelt de stof een belangrijke rol.
De bovenstaande opvatting blijkt na nieuwe onderzoeken niet helemaal juist, want de stof blijkt in bepaalde situaties juist ook agressie op te wekken.
De wetenschappers stellen dat het onderzoek verklaart dat conflicten tussen groepen escaleren als een groep een andere groep ziet als bedreiging. Als er bijvoorbeeld een fysieke barriere tussen de twee groepen is, is er minder kans op escalatie. Zo zouden escalaties tussen klanten en winkeliers voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld kleding te kopen. Uit het onderzoek werd ook geconcludeerd dat oxytocine naast agressie ook een verdedigende functie heeft.