Beledigingen tegen agenten zijn vaak op de persoon gericht

Bedreigingen_tegen_politie_2In het dagelijkse werk van een agent heeft deze regelmatig met bedreigingen en beledigingen te maken. Deze worden vaker op de persoon of de familie van de agent gericht dan gedacht.
Uit een onderzoek naar de agressie waar politieagenten dagelijks mee te maken krijgen bleek dat bijna de helft van de beledigingen tijdens het aanspreken van mensen op hun gedrag of tijdens de surveillance voorkomt.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse zaken) bepleitte in het tv-programma Nova een harde aanpak. De regelingen die terughoudende reacties van agenten aangeven worden volgens haar nader ingezien. Minister Ter Horst uitte dat agenten “zich vrij moeten voelen om die instrumenten in te zetten, zodat niemand het nog in zijn hoofd haalt om een agent aan te vallen”.

De meeste gevallen van beledigingen komen vanuit mannen (80%) waarvan ook de meeste bekenden zijn van de politie. Daarnaast is er in 60% van de gevallen alcohol in het spel.
Beledigingen bestaan voornamelijk uit spugen, seksistische uitlatingen en opgestoken middelvingers. Bij bedreigingen gaat het vaak om verkrachting, mishandeling of zelfs de dood.

Uit het onderzoek kon worden vastgesteld dat er vaak pas in de tweede instantie, of nog later op beledigingen wordt gereageerd: “Het overheidsbeleid om op iedere belediging van een politieambtenaar met een strafrechtelijke aanpak te reageren, wordt kennelijk pragmatisch gehanteerd”, aldus het rapport.
Zelf vinden politiemensen bedreiging met verkrachting, bedreiging met de dood en bedreiging van gezinsleden het ergst. De onderzoekers pleiten voor hogere straffen in het rapport.

Posts created 21

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven