Geweld tegen mensen met een publieke taak neemt niet af

Agressie_tegen_brandweermanOngewenst gedrag tegen mensen met een publieke taak is een veelvoorkomend probleem. In 2008 had 65 procent van deze werknemers met dit probleem te maken. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om verbaal geweld.
IVA, een onderzoeksbureau gelieerd aan de Universiteit van Tilburg voerde een onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse zaken. Dit onderzoek is een vervolg op een eerder uitgevoerde inventarisatie in 2007. In dat jaar kwam 66 procent van de onderzochte doelgroep met een publieke taak in aanraking met ongewenst.
Deze doelgroep bestaat uit zowel werknemers in dienstverlenend verband (treinconducteurs, buschauffeurs, onderwijzend personeel en brandweermensen) als in meer handhavend verband (inspecteurs van de arbeidsinspectie, penitentiair inrichtingswerkers en politiefunctionarissen).

De meest voorkomende gevallen gaan om verbaal geweld (62%). Daarnaast hebben de werknemers te maken met  intimidatie, discriminatie, seksuele intimidatie en fysiek geweld.

Er kan pas adequate actie ondernomen tegen ongewenst gedrag voor mensen die een publieke taak uitvoeren als er ook daadwerkelijk melding gemaakt wordt na een dergelijk moment. Zo is bijvoorbeeld de afgelopen 2 jaar de mate waarin de ambtenaren te maken hebben met ongewenst gedrag door collega’s aanzienlijk afgenomen. Van 26% in 2007 naar 18% in 2008.

Posts created 21

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven