Agressie of aggressie?

Het woord agressie vindt zijn oorsprong uit het  Latijn: adgredior / aggredior, voltooid deelwoord adgressus / aggressus: ergens gericht op af gaan. Het hiervan afgeleide aggressio betekent: Een vijandelijke aanval. Dit is weer door de Fransen overgenomen als agression. Sommigen gebruiken de Latijnse betekenis om een onderbouwing te geven aan de meer positieve betekenis van het woord agressie.

“In het richten op een doel kan geactiveerde opgestuwde agressie inpositieve zin worden gereguleerd. In het Latijn betekende het woordaggredo, waarvan ons agressie begrip is afgeleid, aanvankelijk het inpositief opzicht benaderen van een mens, een taak of een doel.” (Proffessor.J.Bastiaans 1986).

Opmerkelijk is trouwens dat de Franse spelling de dubbele G uit het Latijn heeft laten varen. Ook het Nederlands en het Spaans namen de de dubbele G niet over, waardoor er vaak verwarring ontstaat over de spelling. In het Italiaans, het Engels en het Duits wordt het woord namelijk wel met een dubbel G geschreven.

Posts created 21

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven