Van de Vlaamse werknemers wordt in zeven procent wel eens met lichamelijk geweld op de werkvloer geconfronteerd. Dit blijkt naar een grootschalig onderzoek naar ‘ongewenst gedrag op het werk, dat werd uitgevoerd door de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv) en de Stichting Innovatie en Arbeid. Voor dit onderzoek werden bijna 10.000 werknemers geënquxeateerd. Waarbij ze vragen moesten beantwoorden zoals hoe vaak ze in de afgelopen twaalf maanden op het werk met lichamelijk geweld, ongewenst seksueel gedrag en/ of pestgedrag in aanraking zijn geweest.
De meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag is pesten. Bijna 14,8 procent zegt met pestgedrag te worden geconfronteerd. Een eerder onderzoek in 2004 toonde een niet veel verschillend percentage van 14,4 procent.
Het aantal klachten over lichamelijk geweld zijn van 5,4 procent naar 7,3 procent gestegen in de afgelopen 5 jaar. Dat zijn dus een op de veertien werknemers die dus met geweld en agressie op het werk te maken krijgen. Het aantal gevallen van seksuele intimidatie op het werk steeg van 2,1 procent naar 2,6 procent, waarbij dat in de meeste gevallen om werkneemsters ging.
Uit het onderzoek blijkt ook dat er voor bepaalde beroepen meer risico’s betreffende ongewenst gedrag op het werk. Dat zijn voornamelijk werknemers in de zorg of in het onderwijs. In deze groep wordt 1 op de vijf (21,3%) van de werknemers geconfronteerd met lichamelijk geweld, 4,5 procent met seksuele intimiteiten en 18,2 procent met pestgedrag. Dat zijn zorgwekkend grote verschillen vergeleken met andere groepen.
Wat opvallend is, is dat kaderleden zeggen meer last van lichamelijk geweld op het werk te hebben dan arbeiders. En bedienden (13,3%) zeggen minder last van pesterijen te hebben dan arbeiders (16,1%)
Het probleem komt trouwens niet alleen van leidinggevenden of collega’s. Er zijn ook vaak patiënten, klanten, leerlingen of passagiers die zich aan ongewenst gedrag schuldig maken. Vooral de zogenaamde contactberoepen lopen het meeste risico om met ongewenst gedrag zoals geweld, agressie, pesten en seksuele intimidatie op het werk in aanraking te komen.