Vormen van kindermishandeling

Helaas is kindermishandeling een ernstig feit dat nog veel te veel voorkomt. Alleen al in Nederland zijn er jaarlijks bijna 120.000 kinderen slachtoffer van mishandeling. Dit moet stoppen. Als je het vermoeden hebt van kindermishandeling, zoek dan altijd hulp bij bijvoorbeeld jeugdgezondheidszorg of spreek je wantrouwen uit. Welke vormen van kindermishandeling zijn er?

Lichamelijke mishandeling

Als er geweld wordt gebruikt tegen een kind of als er niet in de lichamelijke zorg wordt voorzien, is er sprake van lichamelijke mishandeling. Er is een verschil tussen mishandeling en verwaarlozing. Bij lichamelijke mishandeling gaat het om het schoppen, slaan, bijten, laten vallen en ga zo maar door van een kind. Een kind wordt fysiek en opzettelijk pijn gedaan. Bij lichamelijke verwaarlozing wordt er niet goed voor een kind gezorgd. Het kind krijgt bijvoorbeeld niet genoeg eten of wordt nooit gewassen. Ook kan het voorkomen dat een kind nooit schone kleren draagt. Lichamelijke mishandeling is het snelste te herkennen. Vaak zijn er blauwe plekken of (brand)wonden te zien. Een ander symptoom kan zijn dat een kind sterk vermagert of er vies uitziet.

Geestelijke mishandeling

Geestelijke mishandeling is net zo erg als lichamelijke mishandeling, ook al zie je het misschien minder snel. Ook hierin heb je weer een onderscheid tussen mishandeling en verwaarlozing. Geestelijke mishandeling is het uitschelden of vernederen van een kind. Hierdoor kan het kind gaan geloven wat er wordt gezegd en bijvoorbeeld denken dat hij of zij inderdaad waardeloos is. Dit kan ernstige gevolgen hebben. We spreken van geestelijke verwaarlozing als er geen tot weinig interesse in een kind wordt getoond of als er nooit wordt geluisterd. Zo krijgt een kind het gevoel dat hij of zij er niet toe doet.

Seksueel misbruik

Er wordt gesproken van seksueel misbruik als een kind seksueel contact wordt opgedrongen door iemand die lichamelijk of geestelijk overwicht heeft. Onder seksueel misbruik valt niet alleen fysiek contact. Ook een kind dwingen om zich uit te kleden, al is het op afstand of voor de webcam, is kindermishandeling. Een kind dwingen om naar seks te kijken of veel opmerkingen over seks maken bij een kind valt evengoed onder mishandeling. Het verraderlijke aan seksueel misbruik is dat het vaak erg geleidelijk begint. Dit is erg verwarrend voor het kind. Het gaat namelijk vaak om een aardig persoon of bijvoorbeeld een familielid. Hierdoor zit het kind in een afhankelijke positie.

 

Posts created 21

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven